RoboTool udvikler robotteknologi. Og selv om virksomheden er lille, var det lige netop dén, amerikanske Lockheed Martin Aeronautics fik øje på, da de skulle finde leverandører til de nye F-35 kampfly.

Robotteknologi er en af nøglerne til at beholde produktion på dansk jord. Det ved de alt om hos RoboTool i Vejen, der siden 1997 har leveret mere end 150 robotløsninger til danske industrivirksomheder – herunder nogle af landets største koncerner.

“Vores motto er, at den enkleste løsning er den bedste løsning. Robotter kan blandt løse opgaver i produktionen, hvilket er med til at nedbringe produktionsomkostningerne på produktet og gøre det konkurrencedygtigt. Samtidig frigør det medarbejdere til andre opgaver, som ikke kan løses af robotter,” siger direktør Leif Thomsen.

RoboTool leverer ikke bare løsningerne. De udvikler dem også selv. Det var for eksempel tilfældet, da RoboTool blev underleverandør på de kommende F35 kampfly. Vejen-virksomheden kunne nemlig levere en smart løsning på montering af 10 lag kulfiber på flyets haleror. En opgave, der kræver stor præcision, fordi kulfiberen klistrer på begge sider, og man har kun ét forsøg til at få lagt hver lag rigtigt, uden at det krøller.

RoboTool udviklede en løsning, hvor det nu er en robot, der lægger kulfiber på. Det giver præcision og en meget lille fejlmargin, hvilklet er af stor betydning. Også for prisen. På grund af den komplicerede proces, går 25 procent af udgiftterne til bygningen af et F35 skrog nemlig til haleroret.

“Det er en spændende opgave, men også en opgave, der meget godt illustrerer, hvad vi er gode til – nemlig at løse vanskelige projekter,” siger Leif Thomsen.