TripleCut tog sagen i egen hånd

Vejle-virksomheden TripleCut er ikke alene specialister i spåntagende bearbejdning af rustfrit og højtlegeret metal. Den er også ekspert i at få flere unge til at se værdien af en faglært uddannelse indenfor industrien.

I slutningen af 2014 var TripleCut initiativtager til at samle et supportteam af 30 virksomheder, som skal øge antallet af studerende på industriteknikeruddannelsen på Syddansk Erhvervsskole i Vejle. Selv om virksomheder i hele landet mangler industriteknikere, er der typisk kun et optag på mellem 5 og 10 elever i Vejle om året.

– Som virksomhed har vi en stor udfordring her, som udspringer af et imageproblem. Mange vejledere i folkeskolen og forældre ved slet ikke, hvad der foregår på en maskinfabrik, og tror fejlagtigt, at det er beskidt, ensformigt arbejde. Men sådan er det jo ikke.

At være industritekniker i Danmark i dag er et højt specialiseret arbejde, som kræver moderne maskiner og yderst kompetente medarbejdere, siger adm. direktør Michael Hemmingsen.

Supportteamet arbejder blandt andet med at skaffe flere lærepladser til industriteknikere, ligesom det arbejder på at ændre uddannelsens omdømme og allerede inden teamet havde nået at søsætte konkrete projekter, var der klare beviser for, at det hjælper at være synlig. I januar 2015 kunne Syddansk Erhvervsskole helt ekstraordinært starte et hold op, da der på grund af den øgede omtale af supportteamets opstart kom 19 ansøgere til industriteknikeruddannelsen på bare 3 uger.

Det glæder direktør på Syddansk Erhvervsskole, Lars Bregnehøj:
– For mig er der ingen tvivl om, at vi kan trække unge til erhvervsuddannelserne ved at blive bedre til at fortælle dem om de muligheder, de har. Blandt andet at der rent faktisk er mange virksomheder, der står klar til at tilbyde dem en praktikplads og efterfølgende spændende karrieremuligheder, fordi virksomhederne jo i den grad efterspørger lige netop den arbejdskraft, siger han.