Flest unge læser en mellemlang videregående uddannelse
Når gymnasiet er forbi og eventuelle sabbatår er afsluttet, så er det tid til at finde ud af, hvad man vil bruge sin eksamen til.
For de unge fra Trekantområdet, som læser videre efter gymnasiet, gør 56% det på en mellemlang videregående uddannelse. Det vil sige enten en bachelor eller en professionsbachelor. For korte videregående uddannelser, såsom tandplejer, handelsøkonom og laborant, er det 8%. Derudover var der 8%, der påbegyndte en ny ungdomsuddannelse inden for de erhvervsfaglige uddannelser.
Hele 28% af de unge fra Trekantområdet som dimitterede i 2017 var ikke påbegyndt en uddannelse 27 måneder senere.
Færre unge læser videre indenfor 27 måneder
Tendensen har de seneste mange år været, at færre unge læser videre indenfor 27 måneder efter dimission end tidligere.
For 2009 årgangen var det 72% af de unge fra Trekantområdet, som havde påbegyndt en videregående uddannelse indenfor 27 måneder. For 2017 årgangen var andelen faldet til 63%. En sådan nedgang på 9 procent point i løbet af 8 år er ret væsentlig.
Der kan være mange grunde til en sådan nedgang. Den mest væsentlige er dog sandsynligvis, at tendensen i hele samfundet er, at de danske unge tager flere sabbatår end tidligere, hvor de arbejder og rejser rundt. Snarere end det drejer sig om, at de unge aldrig læser videre. Det vidner grafen for hele landet også
Hver tredje bliver i Syddanmark
Der er stor forskel på, hvor de unge fra Trekantområdet vælger at læse videre.
Af de unge, som blev færdige i 2017 og læser videre indenfor 27 måneder, gør 43% det i Midtjylland. Hver tredje af de unge vælger dog at blive i Syddanmark og læse.
Væsentlig færre læser videre i Hovedstaden, Nordjylland og Sjælland, det drejer sig kun om henholdsvis 11%, 8% og 1%.