back icon
Back arrow
Cases

"Vi skal turde drømme om at være en metropol"

De syv kommuner i Trekantområdet skal turde unde hinanden noget, fordi det styrker fællesskabet, lyder budskabet fra Fredericias borgmester. Og han møder opbakning fra sine kolleger.

Han har kun siddet i borgmesterstolen i godt et år. Alligevel er Steen Wrist, Fredericias borgmester, sikker i sin sag: Kommunerne i Trekantområdet må gerne i endnu højere grad lægge hånden på kogepladen i forhold til et forpligtende samarbejde, hvor det ikke altid kun handler om direkte vinding for den enkelte kommune, men om en sejr for fællesskabet.

”Jeg har fået et helt andet syn på samarbejdet, efter jeg er blevet borgmester. Når vi går ind i et rum sammen, lægger vi partikasketten i våbenhuset og sætter os sammen og tænker, hvad der er bedst for Trekantområdet. Og for mig viser det bare, at vi skal turde unde hinanden endnu mere”, påpeger Steen Wrist.

Steen Wrist:

"Vi skal turde drømme om at være en metropol, for hvis alle syv kommuner lægger hånden oven på hinanden og vil det samme, så har vi noget til både unge, familier, arbejdstagere og virksomheder"

”For mig er vi ikke syv øer, men syv kommuner, der holder sammen – og det skal vi være endnu bedre til at sige højt. Jeg er vildt glad for at være med i et fællesskab, hvor nabokommunerne buldrer derudad med 200 i timen. Jeg behøver ikke et Lalandia i Fredericia, for det har de i Billund. Og jeg behøver ikke en designskole i Fredericia, for den er rundt om hjørnet i Kolding. Omvendt har vi så noget, som de ikke behøver jagte”, tilføjer borgmesteren.

Opbakning fra borgmesterkolleger

Den udmelding møder opbakning fra borgmesterkollegerne rundt omkring i Trekantområdets syv kommuner.

”Vi står markant stærkere, når vi taler med én stemme for syv kommuner, end når vi taler hver for sig. Det har vi oplevet flere gange, når vi kommer afstemt og repræsenterer flere end 400.000 borgere. Det havde fx været vanskeligt at forestille sig, at vi havde fået Gældsstyrelsen og 400 statslige arbejdsplader hertil uden sammenhold. Der kan selvfølgelig være konkrete situationer, hvor der er konflikt, men som regel formår vi at sige: Tingene skal til Trekantområdet, og så må vi have lidt give and take på de indre linjer. For Middelfart er det trods alt bedre, at noget lander i Fredericia end i Silkeborg”, konstaterer Johannes Lundsfryd Jensen (S), borgmester i Middelfart.

Den skjulte hovedstad

Steen Wrist understreger, at han selvfølgelig først og fremmest er borgmester i Fredericia. Men det umuliggør ikke trekantdrømmen.

”Selvfølgelig vil vi som kommune altid gerne have, at det lige præcis er i vores lille andedam, at tingene sker. Det ændrer sig ikke, men vi skal turde række ud over kommunegrænsen og se, hvad vi har tilsammen, og når vi gør det, er vi sådan set den skjulte hovedstad”, konkluderer han med et grin.