back icon
Back arrow
Fakta & analyser

Svært at skaffe arbejdskraft i Trekantområdet

I starten af 2025 var godt hvert femte rekrutteringsforsøg i Syddanmark forgæves (22%). Et forgæves rekrutteringsforsøg skal forstås som en rekruttering, der enten helt må opgives, eller som ender med en ansættelse af en anden profil end ønsket. Rekrutteringsudfordringerne var særligt store i starten af 2022 i Syddanmark, men siden da er det blevet lidt nemmere at skaffe de rette kompetencer. Dog er rekrutteringsudfordringerne i Syddanmark stadig større i dag, end de var i 2019 inden Covid-19. Dermed er det forsat svært at skaffe den ønskede arbejdskraft i Syddanmark og herunder Trekantområdet.

RAR-områderne er tilpasset og defineres som regionale beskæftigelsesråd, hvoraf et er region Syddanmark. Dette medføre at tidligere grafer ikke er direkte sammenlignelige.

Forgæves rekrutteringsrate i Syddanmark opgjort i marts, pct. af alle rekrutteringsforsøg

Det er lidt sværere at skaffe den rette arbejdskraft i Syddanmark end i resten af landet, målt på den samlede andel af forgæves rekrutteringer. Det er ca. samme andel af rekrutteringsforsøgene der opgives i Syddanmark og i resten af landet, mens antallet af rekrutteringsforsøg, hvor man ansætter en anden profil end den ønskerede er højere i Syddanmark. Det viser at det særligt kan være svært at skaffe de rette kompetencer, og således må virksomhederne i Syddanmark oftere substituere med en anden kompetenceprofil.

Forgæves rekrutteringer opgjort i marts, pct. af alle rekrutteringsforsøg

Ledigheden i Trekantområdet er særdeles lav og ligger på det laveste niveau blandt storbyområderne i Danmark. Dette understøtter budskabet om, at det kan være svært for virksomhederne i området at skaffe den rette arbejdskraft. Dette er også en del af forklaringen på, at en stor del af de beskæftigede i Trekantområdet kommer fra kommuner uden for Trekantområdet og at en stor del af væksten i beskæftigelsen kommer fra udenlandsk arbejdskraft - da meget lidt af den tilgængelige arbejdsstyrke i området er ledig.

Ledigheden er faldet markant i løbet af de seneste 10 år - både i Trekantområdet og i resten af landet. Fra 2022 til 2024 ses dog en lille stigning i ledigheden, men i starten af 2025 tenderer ledigheden til at falde. Ledigheden er forsat på et meget lavt niveau, hvor kun 2,8% af arbejdsstyrken er ledig i Trekantområdet.

Fuldtidsledige i pct. af arbejdsstyrken 16-66-årige