back icon
Back arrow
Nyheder

Nyhedsbrev 1 fra Lillebæltskomitéen

Udgivet af:
Thomas Schultz
25. april 2025

Lillebæltskomiteen er snart klar til lancering

I Lillebæltskomiteen er vi i fuld gang med at få de sidste detaljer på plads, før komiteen bliver præsenteret for offentligheden.

Vi har oplevet stor opbakning til projektet, og en række store virksomheder har allerede meldt sig ind i komitéen – en rigtig stor tak skal lyde til alle jer, der bakker op om arbejdet i Lillebæltskomiteen.

Vi sørger naturligvis for at holde jer opdateret ift., hvornår vi officielt lancerer Lillebæltskomiteen.

Ny trafikanalyse: Kritisk trængsel i 2045

Trafikken på Lillebæltsbroen er her i 2025 travl, men endnu ikke alarmerende. Det viser den trafikanalyse, som Rambøll har udarbejdet for Lillebæltskomitéen og Trekantområdet Danmark. Analysen gør det samtidig klart, at der er behov for rettidig politisk handling, hvis vi skal undgå alvorlige trængselsproblemer i fremtiden.

For ved en lavt estimeret trafikvækst på 1,3 % per år, så krydses grænsen for stor trængsel i 2045 og for kritisk trængsel i 2060. Tager man udgangspunkt i en vækst i trafikken på 1,8% per år, så krydser man grænsen for stor trængsel i 2039 og kritisk trængsel i 2049.

Tager man udgangspunkt i et scenarie, hvor trafikken stiger med 2,1% om året, hvilket ikke er urealistisk, når man kigger tilbage på de seneste 10 års trafikudvikling, så viser beregningerne, at der vil være stor trængsel i 2037 og kritisk trængsel i 2045.

Hvis nogen vil argumentere for, at det stadig ligger langt ud i fremtiden, så vurderer Vejdirektoratet i en screeningsrapport fra sidste år, at der vil gå mindst 15 år, før en tredje Lillebæltsforbindelse kan åbnes. Det skyldes en række faktorer, bl.a. at de undersøgelser, der skal laves, fortsat er på et meget tidligt stadie.

Efter en strategisk undersøgelse vil man normalt skulle gennemføre en forundersøgelse og en Miljøkonsekvensvurdering, inden der kan sættes gang i anlægsfasen – og før denne er afsluttet, vil der være gået ca. 15 år fra start til slut.

Konstruktiv dialog med Christiansborg gav resultater

I sommeren 2024 blev det besluttet af forligskredsen bag infrastrukturforliget i Folketinget at sætte den igangværende strategiske analyse af en tredje Lillebæltsforbindelse på pause, indtil forundersøgelsen af en mulig Als-Fyn-forbindelse var afsluttet.

Lillebæltskomitéen rakte derfor ud til både Transportudvalget og lokale folketingsmedlemmer for at skabe politisk opbakning til at få processen i gang igen. Det har ført til flere konstruktive møder på Christiansborg og to §20-spørgsmål til transportministeren. Efter først at have undveget et klart svar lovede ministeren at bringe spørgsmålet om genoptagelse op i forligskredsen bag Infrastruktur Plan 2035. På mødet i forligskredsen blev det besluttet at genoptage analysen af en tredje Lillebæltsforbindelse.

Lillebæltskomitéen følger processen tæt og arbejder for, at der udvises rettidig omhu, så Danmark undgår at stå i en fremtidig situation med kritisk trængsel på en af landets vigtigste trafikårer.

Storebæltskomiteen - samarbejde på tværs af bælterne

Lillebæltskomitéen og Storebæltskomitéen har aftalt, at man vil arbejde på et samarbejdsdokument, som de to komitéer kan navigere efter i deres respektive opgaver med interessevaretagelse.

Lillebæltskomitéen står lige foran sin offentlige lancering, men allerede inden lanceringen er vi blevet kontaktet af en potentiel samarbejdspartner. Det er Storebæltskomiteen, der har henvendt sig og spurgt ind til muligheden for at indgå et samarbejde i forhold til interessevaretagelsen for optimeringen af Øst-Vest-infrastrukturen i Danmark.

Storebæltskomiteen har til formål at få nedsat – og helst fjernet – broafgifterne over Storebælt, mens Lillebæltskomiteen arbejder for en tredje forbindelse over Lillebælt, inden der opstår kritisk trængsel i trafikken.

Men de to agendaer hænger sammen, for med en nedsættelse af broafgiften, eller en bortskaffelse af afgiften, så vil det betyde en markant forøgelse af trafikken hen over Fyn og dermed også et øget pres på Lillebæltsbroerne – og dermed et yderligere behov for at fremtidssikre trafikken med en tredje forbindelse.