back icon
Back arrow
Cases

Møbelfabrikant: "Vi kan kun være i Trekantområdet"

Familievirksomheden Carl Hansen & Søn har 400 mand beskæftiget med håndlavet møbelproduktion i Trekantområdet. ”Vi er en humlebi, der kun kan flyve her”, siger direktøren.

”Vi eksporterer til mere end 60 lande”, siger Knud Erik Hansen, direktør og 3. generation i familievirksomheden Carl Hansen & Søn, som producerer klassiske danske møbler.

Hvor mange af de lande har en lavere timeløn end den, du betaler i Gelsted?

”Hmm … Ha ...! Det har de nok alle! Men der er ingen, der kan matche den faglighed og det håndværk, vi kan få her”, understreger han.

Humlebien svæver

Knud Erik Hansen har stået i spidsen for Carl Hansen & Søn siden 2002. Han er søn af …& Søn, og han giver snart stafetten videre til 4. generation:

"Min søn er på trapperne, det er der styr på", som Knud Erik Hansen siger.

Arvefølgen er ikke det eneste, der skal være styr på, når man driver en familievirksomhed gennem mere end 113 år.

Især ikke, hvis virksomheden skal beskæftige sig med håndholdt produktion i Danmark, og det gør Carl Hansen & Søn absolut: 400 mand møder ind på 55.000 kvadratmeter møbelfabrik i Gelsted på Fyn hver dag, hvor de forvandler træstammer til designklassikere af Hans J. Wegner, Børge Mogensen og alle de andre superstjerner fra dansk designs guldalder.

Knud Erik Hansen, direktør for Carl Hansen & Søn:

”Vi er historien om humlebien og flyver, selvom vi ikke burde. For det er helt oplagt for dyrt at producere håndlavede møbler her”

Sparer på håndarbejdet

Sådan har det været stort set siden, Carl Hansen & Søn blev grundlagt. Forskellen mellem den danske timeløn og udlandets er kun blevet større i takt med stigende dansk velstand.

Hos Carl Hansen & Søn får humlebien opdrift af maskiner, volumen og omtanke:

”Vi har automatiseret mest muligt. Både for at kunne holde udgifterne nede, men også for at flytte de tunge løft og store savklinger og høvle væk fra folk”, siger Knud Erik Hansen:

”Arbejdet med træ er hårdt. Meget af det, som sled folk op, er i dag håndteret på anden vis. Vi er omhyggelige med kun at bruge håndarbejdet på de steder, hvor det virkelig giver finesse og værdi. Det sikrer håndværksmæssig kvalitet og gør samtidig, at folk kan holde til at arbejde her i mange år”, siger han.

Dygtige snedkerhænder

For møbelproduktion i den kvalitet, som Carl Hansen & Søn arbejder med, er stadig håndværk i ordets bogstavlige forstand.

”Vi er en af de mest moderne møbelfabrikker, du kan finde, men det er stadig håndarbejde og snedkerarbejde udført af dygtige hænder. Den tradition lever gudskelov stadig”, siger Knud Erik Hansen.

”Vi producerer håndlavede møbler med finesse og kvalitet... ...Det kræver håndarbejde fra dygtige hænder... ...og det har vi adgang til her i Trekantområdet"
”Vi producerer håndlavede møbler med finesse og kvalitet... ...Det kræver håndarbejde fra dygtige hænder... ...og det har vi adgang til her i Trekantområdet"

Virksomheden er grundlagt på Fyn, og efter flere udvidelser flyttede man til Gelsted i Middelfart Kommune i 2017. Det var en flytning på bare otte kilometer, men var ”…som at komme til en helt anden verden”, siger Knud Erik Hansen:

”Tre dage efter, vi var flyttet ind, kom borgmester Steen Dahlstrøm forbi. Det var en oplevelse: ”I kan jo ikke køre med jeres lastbiler her, for så kører I cyklisterne ned”, sagde han. Før jeg kunne protestere, sagde han: ”Så vi udvider vejen. Og rundkørslen er også for lille til jeres 25-meter lange lastbiler”. Jeg sagde, at vores lastbiler kun var 18 meter lange, så det gik jo nok – men han svarede, at 25 meter ville være bedre, for så kunne vi reducere prisen på fragt. Det var da noget af en velkomst”, siger Knud Erik Hansen.

Vi kan kun være her

Matchet Carl Hansen & Søn og Trekantområdet er perfekt.

”Området er livligt, og der er et rigtig godt sammenhold, som man hurtigt bliver en del af. Det er erhvervsvenligt på alle måder, og det har vi gavn af”, siger Knud Erik Hansen:

”Jeg tror ikke, vi kunne producere noget andet sted end her. Vi ville slet ikke kunne producere i andre lande, og jeg tror knap, vi ville kunne producere i andre områder af Danmark. Vores forretning er baseret på, at vi har adgang til kompetent, dygtig arbejdskraft. Det er jo aldrig nemt at skaffe folk, men her har vi god adgang til dem, vi skal bruge. Der er mange lokale, som arbejder hos os”, siger Knud Erik Hansen og tilføjer:

”Vi er en humlebi, der kun kan flyve her.”