back icon
Back arrow
Cases

IBA Nexttech hjælper industrivirksomheder godt i gang med 3D-print

3D-print teknologien udvikler sig med lynets hast i disse år. Det åbner nye døre for optimering og udvikling for især industrivirksomheder, der har behov for specialfremstillede værktøjer. Det kan for eksempel være komponenter og værktøjer til robotter og produktionslinjer, som både skal være lette, enkle og stærke – og nemme at producere og udskifte.

Det mærker de to medarbejdere fra videninstitutionen IBA Erhvervakademi Kolding, som sidder i afdelingen IBA Nexttech. En afdeling der hjælper virksomheder i gang med at bruge 3D-print-teknologi.

Mange teknologier inden for 3D-print

- 3D-print er ikke bare én teknologi. Der er mange forskellige print-teknologier og materialer at printe med. Derfor kan det være svært for især mindre industrivirksomheder at komme i gang med at 3D-printe vitale dele til deres produktion, selv om det kan være en stor hjælp for netop dem, siger Karsten Friis Hansen, der er leder af IBA Nexttech i Kolding.

IBA Nexttech er en medlemsorganisation, der både rådgiver, designer og 3D-printer specialkomponenter for sin medlemsvirksomheder. For det er hele processen med design og valg af printteknologi og printmateriale, der kræver specialviden.

Hjælp til selvhjælp

- Det er ikke bare at trykke på knappen. Vi kigger på den enkelte virksomheds behov og bruger vores knowhow til at tegne den rigtige løsning sammen med virksomheden og vælge den rigtige printteknologi, inden vi trykker på knappen. Det handler meget om at hjælpe virksomhederne med selv at kunne designe til 3D-print, siger Karsten Friis Hansen, der er uddannet værktøjsmager og værktøjskonstruktør.

Leder af IBA Nexttech, Karsten Friis Hansen (til venstre) og hans kollega Anders Bo Christiansen (til højre) hjælper deres medlemsvirksomheder i gang med at designe og 3D-printe vitale komponenter til deres produktion. IBA Nexttech råder over en stor maskinpark af 3D-printere og kan printe emner i mange materialer og med forskellige printmetoder.
Leder af IBA Nexttech, Karsten Friis Hansen (til venstre) og hans kollega Anders Bo Christiansen (til højre) hjælper deres medlemsvirksomheder i gang med at designe og 3D-printe vitale komponenter til deres produktion. IBA Nexttech råder over en stor maskinpark af 3D-printere og kan printe emner i mange materialer og med forskellige printmetoder.

Uddannelse i 3D-print på vej

- På den lange bane har vi også en ambition om at udbrede vores viden til vores medlemsvirksomheder og tilbyde uddannelser i 3D-print, så flere virksomheder kan blive selvkørende i forhold til at designe, tegne og printe 3D-komponenter. For 3D-print kan give virksomhederne deciderede konkurrencefordele, fordi det kan spare vægt, optimere flows og mindske produktionsomkostninger, siger Karsten Friis Hansen.

Stor maskinpark af 3D-printere

Nexttech råder over en relativt stor maskinpark af forskellige 3D-printere, der bruger forskellige printmetoder og printmaterialer. Karsten Friis Hansen nævner en række forskellige teknologier:

- Vi har væskebaseret 3D-print, hvor man lægger små lag på, som man hærder med ultraviolet lys. Vi har maskiner til trådprint, metalprint og pulverprint og forskellige former for kompositmaterialer, kulfiber og plast, fortæller Karsten Friis Hansen for at illustrere forskelligheden i teknologierne.

Stort uforløst potentiale

3D-print er i rivende udvikling og de printbare emner bliver hele tiden større og mere komplekse. For eksempel kan man i dag printe sindrige emner med indbygget bevægelig mekanik i ét printflow.

- Der er et stort, uforløst potentiale i 3D-print. Jeg vil mene, at vi ind til videre kun har udnyttet 5-10% af potentialet i teknologien. Men vi kan mærke, at det kan være svært for mange mindre industrivirksomheder at se casen for sig. Så det vil vi gerne hjælpe dem med, siger Karsten Friis Hansen.

FAKTA

Vidensinstitutionen IBA Nexttech har til formål at udbrede kendskab og viden til virksomheder om 3D-print. Nexttech har i dag omkring 40 virksomheder som medlemmer. Via deres medlemskab får de adgang til rådgivning, udvikling og ikke mindst 3D-print af de specialværktøjer, som de har behov for.

www.nexttech.dk

Sealing System i Grindsted har set lyset i 3D-print

Det er ikke al højteknologi, der koster spidsen af en jetjager. For eksempel er spidsen på en pakkerobot for nyligt blevet noget billigere for pakke- og palleterings-leverandøren Sealing System A/S i Grindsted – og således også for virksomhedens kunder, der består af produktionsvirksomheder i Danmark og Europa.

Industrien i Trekantområdet forventer at innovere langt mere

Direktørerne i 160 industrivirksomheder i Trekantområdet forventer store forandringer i deres virksomheder i de kommende år. Det viser en analyse af den industrielle konkurrencekraft i Trekantområdet, som Danish International Manufactoring Academy (DIMA) har fået udarbejdet i foråret 2021.