back icon
Back arrow
Nyhedsarkiv

Topledere på Industriens Dag: Sådan styrker vi industriens konkurrencekraft

Forfatter
Udgivet af:
Camilla Hostrup Steenholt
09. november 2021

Der blev både grebet i egen barm, langet stikpiller ud og delt best practices, da tre topledere skulle sætte ord på industriens udfordringer og potentialer til Industriens Dag i Trekantområdet onsdag den 3. november.

Panelet bestod af Vice President i Velux, Ingrid Reumert, administrerende direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang og forbundsformand for Dansk Metal, Claus Jensen.

Metal-formanden var ikke i tvivl om, hvad den største udfordring for industrien er:

- Det er manglen på arbejdskraft. Der er næsten ingen ledige og der bliver ikke uddannet faglærte nok til industrien. Det bliver en showstopper, hvis ikke vi tager fælles ansvar for udviklingen, advarede Claus Jensen.

- Men heldigvis er det sådan, at vi selv bestemmer, hvilke erhvervsuddannelser vi vil have i industrien. Det er vores eget ansvar, sagde Claus Jensen – med adressat til både uddannelsesinstitutioner og virksomheder i Trekantområdet, som han opfordrede til at tage flere lærlinge.

- Men hvad skal der mere til for at løse udfordringen med arbejdskraft? Hvad kan virksomhederne ellers gøre?, ville moderator Mette Walsted Vestergaard vide.

- I Velux arbejder vi med at gøre os attraktive som arbejdsplads. Vi arbejder med at opkvalificere vores medarbejdere. Vi skal tage bæredygtighedsdagsordenen alvorligt og derfor vil vi have grønne kompetencer ind på alle niveauer i vores virksomhed, sagde Ingrid Reumert.

Og netop den grønne omstilling så både Ingrid Reumert og Thomas Hofman-Bang fra Industriens Fond som den største udfordring for industrien.

Ingrid Reumert:

"I Velux arbejder vi med at gøre os attraktive som arbejdsplads. Vi arbejder med at opkvalificere vores medarbejdere. Vi skal tage bæredygtighedsdagsordenen alvorligt og derfor vil vi have grønne kompetencer ind på alle niveauer i vores virksomhed."

Vi er slet ikke bæredygtige nok endnu

- Vi er slet ikke bæredygtige nok endnu. For eksempel er byggeindustrien, der står for en stor udledning af CO2, bagud. Her er det vigtigt, at virksomhederne tager nye teknologier til sig. Det kan være additive manufactoring, der for eksempel kan reducere betonforbrug og stålforbrug i byggerier, sagde Thomas Hofman-Bang.

Men selv om kravene om mere bæredygtighed og grøn omstilling forplanter sig gennem de globale værdikæder og forsyningskæder til danske industrivirksomheder, har det også været nødvendigt med et regulatorisk skub, medgav Ingrid Reumert.

- I bygge- og anlægsindustrien er vi en bred skare af store og små, forskellige virksomheder. Hvis vi skal flytte os på bæredygtighedsdagsordenen, skal vi gøre det sammen og samtidig. Derfor er det godt, at vi har fået stillet nogle CO2-krav til branchen, som vi skal leve op til, sagde hun.

Både Ingrid Reumert og Thomas Hofman-Bang var enige om, at det er de mange nye teknologier, der skal hjælpe industrivirksomhederne til større bæredygtighed, grøn omstilling og grønne forretningsmodeller.

Kæmpe potentiale i digitalisering og nye teknologier

- Industrivirksomhederne står over for et enormt potentiale for omstilling og optimering med teknologier som automatisering, digitalisering, robotteknologi, IoT og dataudnyttelse, sagde Thomas Hofman-Bang.

Som eksempler nævnte Ingrid Reumert, at bygge- og anlægsbranchen blandt andet arbejder med 3D-printteknologier, intelligent flådestyring, genanvendelse af byggematerialer og intelligent planlægning af, hvordan byggematerialer bliver flyttet mindst muligt rundt på en byggeplads.

- Men er industrien så gennemdigitaliseret nu?, ville moderator Mette Walsted Vestergaard vide.

- Industrien er godt med – på et basisfundament. For eksempel i forhold til ERP-systemer, svarede Thomas Hofman-Bang.

Men det skal blive bedre var der bred enighed om blandt de tre paneldeltagere.

Forbundsformand for Dansk Metal, Claus Jensen er en af de topledere, der har deltaget i regeringens digitaliseringspartnerskab, der for nylig kom med 46 anbefalinger til fremtidens digitalisering af Danmark – herunder erhvervslivet. Han fremhævede anbefalingen om at styrke automatiseringen i virksomhederne ved at oprette nye såkaldte robotbiblioteker.

- Nu er det vigtigt, at politikerne udmønter anbefalingerne i en konkret digitaliseringsstrategi hurtigst muligt. Automatisering er utroligt vigtigt for produktiviteten og effektiviteten i de danske virksomheder, sluttede Claus Jensen.