Katja har sat strøm til studenterhuen
Mød en af fremtidens grønne helte: 18-årige Katja Strøm vil både arbejde med klimaet – og med sin egen fascination af automation. Lige nu uddanner hun sig til EUX-elektriker – en dobbeltuddannelse til ”elektriker-student”. Planen er at læse videre til robotingeniør.
Af: Bjørn Voldbjerg Sørensen
Klimaet har brug for dem. Virksomhederne har brug for dem: Unge der vil uddanne sig og arbejde med den grønne omstilling.
Derfor deltog Erhvervsfyrtårn Syd med standen ”Fremtidens Grønne Helte” til Klimafolkemødet i Middelfart.
Standen var bemandet med unge studerende, lærlinge og faglærte. Alle undervejs med uddannelser, der åbner dørene til karriereveje inden for grøn energi og grøn omstilling: Maskinmesterstuderende, ingeniørstuderende, VVS’ere, smede og elektrikere.
Og alle med en mission om at gøre de mange skoleelever og gymnasieelever på Klimafolkemødet klogere på de mange uddannelses- og jobmuligheder inden for den grønne omstilling.
Elektriker-student med robotdrømme
En af de grønne helte var 18-årige Katja Strøm fra Fyn. Hendes historie og valg af uddannelse gjorde indtryk på mange af de elever, der besøgte standen.
For Katja Strøm ved, hvad hun vil uddanne sig til – og præcis hvilken uddannelsesvej, hun vil tage for at komme derhen. Og det er ikke den, flertallet af unge vælger.
- Min plan er blive robotingeniør. Men lige nu uddanner jeg mig til EUX-elektriker i Odense. Det er to uddannelser i én: Det er både en uddannelse til faglært elektriker og til student. Det er altså en uddannelse, der både giver mig et håndværk og samtidig åbner dørene til de videregående uddannelser, siger Katja Strøm, der p.t. er to år inde i den 5 år lange EUX-uddannelse.
Lukker ingen uddannelsesdøre med EUX
Hendes plan er at færdiggøre elektriker-student-uddannelsen og så arbejde et par år som elektriker, inden hun søger ind på en uddannelse til robotingeniør.
- Den store fordel ved at vælge en EUX-uddannelse er, at jeg ikke lukker nogen uddannelsesdøre for mig selv. Og det kan jeg høre, at mange af de gymnasieelever, jeg har talt med på Klimafolkemødet er lidt bekymrede for. Og selvom vi er jævnaldrende, er de heller ikke lige så afklarede med, hvilken vej, de vil vælge, som jeg selv er, siger Katja Strøm.
Håndværk og hovedbrud på Langeland
Men faktisk troede Katja Strøm ind til 8. klasse, at hun netop skulle vælge den gængse uddannelsesvej med gymnasiet og så en universitetsuddannelse.
- Jeg var god til dansk og matematik i skolen, så oprindeligt var min plan at læse videre til lærer eller underviser af en slags, siger Katja Strøm.
Men så skete der noget:
Katja Strøm:
- Jeg flyttede til Langeland med min familie. Ud på landet. Der lærte jeg at arbejde med både mine hænder og mit hoved. Det var fedt og det åbnede mine øjne for, at det også kunne være en uddannelsesvej, hvis jeg kunne kombinere håndværk og en boglig uddannelse.
Og da Katja Strøm i 8. klasse kom i praktik som elektriker, gjorde det udslaget: Hun ville være elektriker og senere ingeniør.
Bliver hurtigere voksen
Katja Strøm er godt klar over, at EUX ikke er for alle unge: Man skal kunne håndtere, at man nærmest læser to uddannelser på én gang. Og selv om uddannelsen er lavet, så man både kan ”stå af” og forblive håndværker – eller fortsætte med at uddanne sig på en videregående uddannelse, så er det gavnligt, at man har en idé om, hvilken retning, man vil gå i.
- På den måde kan man godt sige, at man bliver hurtigere voksen, når man vælger at tage en EUX. Og det skal man være indstillet på, siger Katja Strøm.
Fascineret af automatik
Selv havde hun svært ved at finde en læreplads i starten af sin EUX-uddannelse. Men nu er Katja Strøm havnet lige dér, hvor hun synes, det er allersjovest at arbejde: I en virksomhed, der arbejder med byggeautomatik og ventilation.
- Jeg synes, automatik er vildt spændende – og så gør mit arbejde også en forskel for klimaet. For eksempel når ventilationsanlæggene anvender varmegenvinding, siger Katja Strøm.
Når hun en gang er færdig med både EUX, har arbejdet et par år og taget en robotingeniøruddannelse, drømmer Katja Strøm om at finde et arbejde, hvor hun kan programmere.
- Jeg synes, det er fascinerende at kunne designe og styre en automationsproces, så den forløber præcis, som jeg tænker, den skal, siger Katja Strøm.
FAKTABOKS
Projekt: Kvalificeret arbejdskraft til Fyrtårn Syd: Grøn energi og sektorkobling
Projektet skal sikre kvalificeret grøn arbejdskraft med grønne kompetencer til Sydjylland på kort og langt sigt. Virksomhederne, der skal sikre Danmarks omstilling til mere grøn energi, ligger nemlig i Sydjylland.
Projektet er finansieret med 15,4 mio. kr. som et led i EU´s reaktion på COVID-19-pandemien og samlet er det et projekt til 18,1 mio. kr.