back icon
Back arrow
Cases

Sporteventchef: Trekantområdet har international klasse som eventdestination

En perlerække af succesfulde, internationale sportevents afholdt i Trekantområdet taler deres tydelige sprog. Det samme gør en travl eventkalender for de kommende år, der blandt andet byder på afviklingen af fire verdensmesterskaber og en etapestart i verdens største cykelløb, Tour de France:

- Kigger vi ned på listen over afholdte sportevents samt i vores pipeline for de kommende år, må vi al ubeskedenhed sige, at Trekantområdet som region har stemplet ind på den internationale sportevent-scene og manifesteret sig som seriøs kandidat til værtskabet for en række fremtidige sportsbegivenheder, siger chef for tiltrækning af sportevents til Trekantområdet, Thomas Kastrup.

Ud over en Tour de France etapestart i Vejle i 2022 tæller Trekantområdets event-kalender hele fire verdensmesterskaber inden for den kommende 3-årige periode; VM Orientering 2022 (Fredericia, Kolding og Vejle), VM Mountain Bike Marathon 2022 (Haderslev) i 2022, VM Kørestolsrugby (Vejle) samt VM Kano & Kajak Marathon 2023 (Vejen/Jels Sø).

Infrastrukturen er vores konkurrencefordel

Ifølge Thomas Kastrup er dét, der gør Trekantområdet konkurrencedygtig i tiltrækningen af internationale sportevents, blandt andet et sammenhængende destinationskoncept:

- Antallet af byer og regioner, der med en tilsvarende begrænset geografisk størrelse, kan præstere et destinationskoncept på niveau med Trekantområdet, kan tælles på én hånd. Ud over konkurrencefaciliteter i topklasse, har vi en unik infrastruktur, der er gearet til at modtage atleter, officials og gæster fra udlandet: Vi har stor hotel- og konferencekapacitet, en international lufthavn i Billund og en effektiv trafikal infrastruktur, siger Thomas Kastrup.

Stærkt foreningsliv er en forudsætning

Han lægger dog vægt på, at det ikke blot er infrastrukturen, der kendetegner Trekantområdets værtskabsparathed som eventdestination. Det er også det frivillige engagement, der er forankret i stærke og ambitiøse foreningsmiljøer i Trekantområdet.

- Der er ingen tvivl om, at det kræver en stor frivillig indsats af en idrætsforening at afholde for eksempel et VM. Men jeg oplever et meget stærkt commitment og en stor værtskabsparathed, når jeg taler med lokale idrætsforeninger i Trekantområdet. Flere foreninger har efterhånden opbygget stor erfaring i at gennemføre større mesterskabsevents. Og de oplever, at det skaber stolthed, samhørighed, fælles oplevelser og udvikling af klubben, siger Thomas Kastrup.

Han nævner blandt andet Fredericia Triathlon Team, der i forlængelse af værtskabet for VM Triatlon 1995 har fortsat sit engagement inden for events og herigennem opnået stærke kompetencer, når det gælder afvikling af større triatlon-events.

Et andet eksempel er Vejle Judoklub, der snart kan fejre 20 års jubilæum for Matsumae Cup/Danish Open.

Naturen skaber de perfekte rammer for outdoor-sport

Ud over stærke foreningsmiljøer og effektiv infrastruktur udgør de stedbundne kvaliteter et vigtigt ben i Trekantområdets profil som sporteventdestination, understreger Thomas Kastrup.

- Trekantområdet er en region, hvor flere store byer ligger ganske tæt, og hvor byrum og havnearealer kan aktiveres som ramme for sportevents. Men Trekantområdet rummer også noget af Danmarks mest attraktive natur, der indbyder til outdoor-sport og konkurrenceafvikling på allerhøjeste niveau, siger Thomas Kastrup.

- For eksempel er Lillebælt anerkendt som et af verdens bedste farvande, når det gælder sejlsport og matchrace. Haderslev Dam er unik i forhold til roning, mens Jels Sø er en fremragende kano og kajak venue. Derudover giver store skovarealer og kuperede områder – både på landet og i byerne – attraktive muligheder for at sætte vores område i spil i forhold til mange forskellige outdoor-sportsgrene, siger Thomas Kastrup.

Cykling – en særlig styrkeposition for Trekantområdet

Netop bakkerne i by og på land, de pittoreske landevejsstrækninger og de landskendte stigninger i Trekantområdet appellerer i særlig grad til cykling.

- Cykling kan noget særligt. Det er en stor og populær sportsgren med stort publikumstække og potentiale for branding og generering af besøgsøkonomi. Men i Trekantområdet kan vi også noget særligt med cykling, som er lidt af en lokal paradedisciplin, siger Thomas Kastrup, og nævner Vejles Kingdom of Cycling-satsning som eksempel.

- Vi har både faciliteterne, omgivelserne og de administrative og frivillige muskler til at håndtere store sportevents på dette område. Det viser den kommende Tour de France etapestart i Vejle og VM i Mountainbike Marathon i Haderslev med al tydelighed. Og det er naturligvis en styrkeposition, som vi bygger aktivt videre på, siger Thomas Kastrup.

Trekantområdet bygger videre på det stærke event-CV

Netop den fortsatte udvikling af Trekantområdet som international sportevent-destination er en strategisk opgave, som sportevent chefen brænder for:

- Vi ser fortsat et stort udviklingspotentiale for sportevents i Trekantområdet. Fremadrettet handler det om at udnytte den selvforstærkende effekt, som det er at have et stærkt event-cv i ryggen. Det skal vi selvfølgelig bruge, når vi skal overbevise rettighedshavere for strategisk attraktive events om, at Trekantområdet er den ideelle ramme for afvikling af deres kommende mesterskabsarrangement, siger Thomas Kastrup.