back icon
Back arrow
Nyhedsarkiv

Festuge øger satsning på kunst

Forfatter
Udgivet af:
Camilla Hostrup Steenholt
02. maj 2018

Kunstoplevelser får en højere prioritet ved dette års udgave af Trekantområdets Festuge i slutningen af august. Det sker blandt andet ved at samle oplevelserne i syv udvalgte Art Zones.

Noget for alle – i alle syv kommuner. Det har været kendetegnet for Trekantområdets Festuge siden begyndelsen for snart 6 år siden, og i år bliver ingen undtagelse. Der forventes over 300 forskellige arrangementer i løbet af de 10 dage, festugen varer.

Men særligt kunstelskere vil opleve, at der noget ekstra at komme efter i år. Arrangørerne har nemlig valgt at sætte ekstra fokus på kunstoplevelser og – ikke mindst – synligheden af dem. En del af projekterne bliver derfor samlet i syv forskellige Art Zones, hvor både kunstkendere og tilfældigt forbipasserende vil kunne opleve blandt andet virtual reality, artscience, graffiti, dansende figuriner og portrætkunst.

- Kunsten har de sidste år spillet en større og større rolle. Når vi i år har valgt at arbejde med Art Zones er det for at synliggøre kunstoplevelserne i Festugen og gøre dem mere tilgængelige for vores publikum. Vi synes selv, vi er lykkedes med at finde nogle gode og originale steder, der appellerer til forskellige mennesker. De syv art zones har forskellige værter, og har hver deres forskellige udtryk og samlet vil de nå bredt ud og ramme rigtig mange, siger Pernille Holmskov, der talskvinde for Trekantområdets Festuge.

Syv af de kunstprojekter, som kommer til at spille en væsentlig rolle i festugens Art Zones, er blevet valgt efter et ”open call” i begyndelsen af året, hvor alle havde mulighed for at byde ind med ideer til projekter. Den mulighed benyttede rigtig mange kunstnere fra hele landet sig af, hvilket gjorde det sværere for arrangørerne at vælge. Det betyder også, at publikum kan glæde sig til oplevelser i særklasse.

- Det lader til, at årets tema ”Se mig” i den grad har inspireret kunstnerne. Der er kommet rigtig mange fortolkninger på det med at se lidt mindre på os selv og lidt mere på de andre, og kunstnere har taget temaet virkelig seriøst op. Så vi glæder os til at se, hvordan kunstprojekterne kommer til at tage sig ud i virkeligheden og ikke mindst, hvordan publikum tager imod dem, siger Pernille Holmskov.

Trekantområdets Festuge varer i år fra den 24. august til den 2. september. Festugen har til formål at synliggøre de mange kulturtilbud i Trekantområdets syv kommuner, og bag arrangementet står de syv kommuner i Trekantområdet, lokale kulturinstitutioner, Trekantområdet Danmark, en række private aktører samt et hav af frivillige ildsjæle. Kulturministeriet og Trekantområdet Danmark yder den økonomiske støtte, der gør arrangementet muligt.

FAKTA

De 7 Art Zones - og kunstprojekterne

Sønderskov Hovedgård i Vejen er vært for ”Omslut” – et projekt, lavet af en hollandsk, en thailandsk og en dansk kunstner, der stræber efter at udfordre publikum til både at forholde sig til sig selv og til værket.

2 km supercykelsti fra Haderslev By til havnen bliver vakt til live med borgerinvolverende kunstprojekter og Street Art langs strækningen. Projektet udføres af en dansk kunstner, som er specialiseret i vægmalerier i stor skala.

Toppen af Føtex Parkeringshus i Kolding forvandles til en kunstfestival for unge med kunst, talks og musik – herunder croquis tegning og dansende figuriner.

Det gamle sindssygehospital i MiddelfartTeglgårdsparken i Middelfart danner rammen om en dag med fokus på psykiatri og kunstneren Katrine Skovsgaards portrætkunst, der synliggør psykiske tilstande i form og farve.

Rådhuspladsen i Fredericia kommer til at udgøre et kludetæppe af kunstneriske oplevelser. Èn af dem er ”Blinnd”, hvor publikum gennem Virtual Reality teknologi kan opleve en kærlighedshistorie mellem en blind og en seende.

Bymidten i Grindsted indtages af Street Art. Graffiti-kunstneren Kast Graffiti er den kreative kraft, der byder på en total oplevelse med gavlmaleri, graffiti workshop, kunst skattejagt og koncerter.

I Vejle er Art Zones en integreret del af udstillingen Floating Art, der i år har fokus på ung kunst og arkitektur. I området omkring Vejle Lystbådehavn og op til Skyttehushaven vil man kunne opleve flydende kunstværker og en række kunstevents under hele festugen.